torsdag 31 oktober 2013

Som pärlemor

 Efter en kall natt ligger det is på sjön, solen strör silver, och allt blir som Pärlemor.
 En föraning om vintervitt, en doft av snö, en kall känsla på kinderna.
Allt ligger i dimma dolt, bäst att samla ihop sig, så man inte går  vilse i tillvaron.

måndag 21 oktober 2013

Syltkok och nyrökt fisk

 Tranbär, det är ju så nyttigt! Finns i bröd och flingor, bra  i gröten och allt möjligt. Måste ju gå att plocka... Men var växer de? Jag har aldrig sett Tranbär i sin naturliga miljö. Men förra veckan fick jag ett plötsligt begär att veta mera. Jag sökte i mina böcker och på nätet. Jag vet ingen som har plockat Tranbär heller, så jag kunde inte fråga. När jag hade läst och botaniserat fick jag en ingivelse om lämplig plats att söka på. Och se, där fanns de! Några har blivit sylt, och några ligger i frysen. De minsta skall jag torka, men det tar en faslig tid! Man får gå som en som letar något borttappat men värdefullt, för de växer i mossan och syns knappt. Man få sätta på ett "Tranbärsfilter" för ögonen om man skall se dem. Små röda juveler som dyker upp här och var, lite vaxiga. Plockas frostnupna, alltså nu!

 I frysen fanns abborrar som nu ligger i köket, nyrökta!
Så här vackert kan sjön spegla sig i fönstren, om allt ligger där det ska.
I morse var det 10 grader kallt, nu blåser det ishavsvindar, brrrrr, långkalsong-väder!
Alla fåren är nu hemma, och i natt skall jag sova gott!

måndag 14 oktober 2013

Pulsvärmare av handspunnet garn

 Det går fort att sticka pulsvärmare! Särskilt eftersom jag har gjort dem i enklast möjliga modell, resårstickning! Stickor i björk, tre mm. Rundstickat utan söm. Med en liten virkad uddkant i entrådigt garn av Värmlandsfår, lite flärd kan vi unna oss. Det är lite glitter i ullen men det syns kanske inte. Varmt och gosigt, så blir mörkret lättare och det är skönt att vara varm om händerna. Mera pulsvärmare åt Folket! Dessa skall ut i världen är det tänkt, neråt landet. Med handspunnet garn är det passande med enkla mönster och modeller, så att garnet syns. Bra ursäkt också, om man är LAT. Eller BEKVÄM...... Låter bättre!
Här blommar det fortfarande lite här och var! Vad är det med riddarsporrarna????
Man om jag vore riddarsporre, med sjöutsikt, då skulle jag också blomma!

lördag 12 oktober 2013

Höst i hagen

 Man är rätt populär när man kommer med hösäckarna.........
 Kul bilder med inbyggd rörelse........... men husse, KOM IGEN!
Fålla för insamling förberedd, för snart är det dags att komma hem! En grupp är redan hemma.

torsdag 10 oktober 2013

Gamla hus och stickning

 Jag stickar VISST! Men det syns visst inte...... En speciell present har jag i alla fall gjort, som är beställd av givaren. Bilder kommer snart!
Jag gillar hus! Så medan jag stickar tittar jag ibland på husmarknaden, och helst hus med själ och inte så nymodigt inredda.
När jag var liten hade vi en Linoleummatta i köket, en grön. Mamma tyckte att den var hemskt jobbig att torka, men dessvärre outslitlig. Hon fick en annan matta senare, men det är en annan historia.
Allting går igen, och nu kan man läsa massor om de gamla mattorna. Faktum är att de finns kvar i en del hus, helt i original. Det här huset är byggt på 1930-talet, och har fullt med skrubbar och inbyggd garderob som skulle kunna bli något med lite färg och tanke. Som den är nu blir det smul från muren på allting. Man kanske inte hade så mycket kläder att proppa in i sina garderober. Tapeten är inte gammal, men lite lagom gammeldags. Några trasmattor här så blir det säkert fint! Under mattan, som varken är limmad eller spikad, finns ett trägolv. Samma golv finns i garderoben. Trä är trevligt!
Vad skulle ni göra av ett sånt här rum? Det är lite roligt att fantisera....
Förra sommaren tittade jag på ett hus i Småland, ett fantastiskt fint torp. Huset fanns på Hemnet. Jag sparade några bilder som inspiration. Därför kände jag igen huset när det blev översvämning i området. Huset fanns med på bilder i nyheterna, och det var vatten högt upp under fönstren. Undrar hur det gick att sälja, och hur gick det med saneringen?
Ett hus att längta till, om man ägde det.

Ja, någon som vet vad detta är för små borrliknande saker? De är ca 7 cm långa, i blåsvart stål.
Världen är full av märkliga ting som behöver upptäckas! Tacksam för hjälp!

tisdag 1 oktober 2013

Höstbetraktelse

 Det är vackert med höst! Det liksom stillnar till sig, även om det är mycket att göra. Och färgerna är magiska!

Av ett symaskinsbord utan symaskin kan man göra ett fint bord att ha ute. Det blåser garanterat inte bort. Skivan är gjord av en ek-skiva, finns hos bygghandeln. Det står ju förstås Husqvarna på underredet!