torsdag 22 juni 2017

Ekologiskt eller inte

 Jordgubbar! Visst är det underbart? Någon som har roat sig med att smaka på dem? SMAKA på dem? Se på dem? SE på dem!! Jordgubbar, min pappa hade jordgubbar, för att han tyckte om att göra saker, och att göra bra saker. Hans lilla land hade mycket GODA jordgubbar, det var en känslig sort, men GOD och de sista små höstgubbarna var söta som socker. Jordgubbssocker! Om man har smakat på pappas jordgubbar, då är man inte nöjd med mindre! Det bästa vi kan göra för oss själva är att använda våra sinnen. SMAKA. SE. Jordgubbar är könsliga små liv, de tål inte transport bra. De skall inte göra det. Då är det lätt att avgöra om den är en FINgubbe, eller en FULgubbe. Fingubben är smakrik men man kanske måste rensa bort lite, Fulgubben ser fin ut men är en vecka gammal och har ingen smak plus att den är full med kemikalier.
Finns det något som är så träligt som när det SER GOTT UT men inte smakar något?
Något som är sorgligt är att det i står på produkter, till exempel Round-up att det är biologiskt nedbrytbart på tre dagar. Tro det? Jag säger så här, det finns ingenting som går upp i tomma luften och förintas. Kompost, matrester, är biologiskt nedbrytbart och blir JORD. Om det är kemikalier i komposten så finns det kvar i jorden, i någon form. Nu är det så fiffigt att jordens bakterier och andra organismer kan ta hand om en hel del. Men att tro att det är OK att spruta på detta i närheten av djurens bete eller den mat som vi skall äta och ge våra barn och barnbarn, det gillar jag inte.
Om man har odlat en egen morot så kan man köpa en morot, och känna skillnaden på smak.
Det är inte för att det KÄNNS bättre, det är för att det smakar bättre.
Jag är ingen fanatiker, men jag tror bestämt på mindre gifter, särskilt i mat och kläder, även om det kräver mera arbete. Jag tycker att vi skall bejaka våra skogar och natur och äta mera bär, det är absolut det bästa som finns, nära och helt naturligt, anpassade för oss som finns här.
Jag älskar citrusfrukter, men i vintras köpte vi apelsiner med konstig text på förpackningen. Det visade sig vara en hiskelig massa besprutning när jag hade letat på nätet, och då förstod jag att det jag känner så konstigt på läpparna när jag äter apelsiner skuren i klyftor, är gifter av olika slag. TRIST!! Så då gick jag till frysen och tog fram en burk med hallon. Att odla ekologiskt är dyrare, de som gör det tror på det de gör, och det är inte pengarna som driver dem. Tro inte det.
Vi har ett litet jordgubbsland som jag försöker expandera, med sjöutsikt, som pappa skulle ha vårdat ömt. Jag väntar gärna tills de gubbarna kommer, och njuter desto mera av dem då. Bokashin är bra att tillverka jord med, det tar några veckor, men det blir fin jord, och vätskan använder vi som gödning, och har inte köpt någon växtnäring alls i år. Kycklingarna gör mer och mer kluttar och får en väldig fart på komposten, som vi kör parallellt med Bokashin, så där blir det massor av jord. När man har hönsgödsel kan man kosta på sig att lägga i mera ogräs-rens och annat som bryts ner fort och det blir varmt. väldigt varmt.
I år har vi skördat lite egen sparris för första gången! Så lyxigt och gott! Fram till midsommar kan man ta lite, sedan får de växa och bli stora.
I sparris-odlingen på 20 plantor finns det lite gödsel från icke ekologiskt närliggande jordbruk då det var det som fanns, och egen kompost. Jag vattnar med Bokashi vatten när skörden är klar, och lägger på lite kompost. Jag saknar våra ekologiska får, det gör jag. Men jag tänker att om man kombinerar, och tar lite av varje, av icke besprutade produkter, så får man göra så gott man kan.
I växtodlingarna som har köpejord, en del av lådorna och hinkarna, har ekologisk jord och kompost och bokashi, till blommorna har jag blandat olika jord. Under sommaren hoppas jag kunna tillverka mera jord och fylla på lagret.
Smaka, Jämför, Se och Lär.
Jag har knutit gröna trådar i växthuset, som bönorna skall klättra på. Det var tur att ingen såg kan jag säga. Gurkorna vill ha mera värme, men de är i alla fall lite gladare nu. Paprika och Chili står i hinkar och lådor, de får också bokashi-vatten en gång i veckan.

Inga kommentarer: